Det är med visst vemod som ungdomarna träffas på Bergslagens Sparbank för en avslutande presentation efter sommarens jobb. Alla åtta är överens om att detta är en av de häftigaste upplevelserna de varit med om, där Drömjobbet öppnat upp nya vägar och gett dem en kick-start in i företagsvärlden.

– Möjligheten att utveckla ett företag och få hjälp med startkapital är något som är extremt hjälpande i uppstarten av ett företag, menar Carl-Henrik Svebeus på BergslagsTimmer.

Algot Eknor håller med:
– Med hjälp av den kunskap och det startkapital jag fått utav Sparbanken har jag nu startat upp min byggfirma Glada Snickaren.

Det här sommarjobbet liknar inget annat. Drömjobbet är Bergslagens Sparbanks egna projekt med målet att tidigt inspirera och öppna upp möjligheter för entreprenörskap. Bankens vision om att skapa och förverkliga möjligheter stöttar detta initiativ till hundra procent. Genom Drömjobbet bidrar och inspirerar banken nästa generation i näringslivet vilket får Bergslagen att fortsätta utvecklas. För det som är bra för Bergslagen, är bra för bygden – och för alla de som bor och verkar här.

Sally Ismael startade företaget "FestivaDesign" som specialiserat sig på att dekorera mindre kalas och fester.
– Jag måste verkligen säga att drömjobbet lever upp till sitt namn. Det är en fantastisk möjlighet för entreprenörskapsintresserade ungdomar som mig själv att testa på att driva och förverkliga en företagsidé under sommaren, säger Sally.

Entreprenörsskola

Janis Lancereau från Startcentrum, samarbetspartner till Drömjobbet, är imponerad av årets deltagare. Han har följt ungdomarna på nära håll och ansvarat för utbildningsdelen under sommaren.

– Wow, vilket gäng! Redan från start har ungdomarna visat engagemang och vilja. Även när det inte alltid gått som förväntat har de dammat av besvikelserna och tagit sig upp på fötter igen, säger Janis.


Janis Lancereau, Startcentrum

Inte nog med att Drömjobbet rustar ungdomar för företagande, de får också utvecklas personligen. Drömjobbet är inte en dans på rosor, det är hårt arbete som behövs för att komma vidare och det tar ungdomarna med på en berg-och-dalbana som både stretchar och utmanar dem.

– Man ska inte skynda sig med saker, men man ska använda tiden väl, det har jag lärt mig, säger Anton Swall och fortsätter; Tid är pengar. Tiden rinner iväg och plötsligt kan det uppstå problem som man inte räknat med och då ställer det till allt och sätter press på mål och planer.

Anton Swalls första affärsidé handlade om näthandel för husdjurstillbehör. Längs vägen fick han problem med leverantörer och fick tänka om och byta idé. Han tappade lite fart och testade ett par olika idéer innan han tillslut landade i en ny affärsidé. Idag designar Anton kläder med märket ”High Ambition” som säljs genom ursprungsidén med e-handel.

– Det bästa med Drömjobbet måste nog ha vart Emax och alla underbara personer som vi lärde känna där, tycker Hampus Seton.

Emax är en mötesplats i form av ett stort evenemang i Göteborg för Sveriges främsta unga entreprenörer dit deltagarna får åka, nätverka och inspireras.

Framtiden

Planerna för framtiden ser lite olika ut för deltagarna. Några har börjat på universitet efter sommaren och andra fortsätter på gymnasiet. Gemensamt för flera är ändå att försöka fortsätta driva sina företag vid sidan om studier.

Hampus Seton och Shad Hassan driver sitt företag ihop, ett företag som går alldeles utmärkt att göra vid sidan av studier.
– I vårt företag åker vi ut till kunder för att filma och fotografera med drönare och sedan redigera och klippa ihop videor. Kunderna kan vara privatpersoner som vill ha några fina bilder på sitt hus till ett företag som vill ha reklammaterial att lägga upp på sin hemsida.

För Carl-Henrik på BergslagsTimmer är målet att få upp sitt timmerhus runt januari nästa år och därmed lyckas publicera videor på YouTube som uppnår många visningar. Tanken är att företaget ska finnas så länge det är roligt och lönsamt.

Företaget Glada Snickaren är också i full gång och Algot fortsätter driva det vid sidan av studierna.
– Planen för framtiden är att fortsätta driva företaget och det långsiktiga målet är att göra företaget relativt självgående så jag kan driva in mina ytterliga intressen i företagsamheten, säger Algot.

Sally håller med:
– I nuläget vill jag fortsätta att lära mig allt om entreprenörskap samtidigt som jag fullföljer mina universitetsstudier.

– Min dröm i framtiden är att driva eget företag och tack vare Drömjobbet känns den drömmen mycket närmare än vad jag tänkt innan, avslutar Anton Swall.