Den 30 augusti var det dags igen. Sommarsaluten i Lindesberg anordnades, liksom tidigare år, av Guldsmedshyttans Musikkår i samarbete med Lindesbergs kommun. Trots lite höstligt väder kom närmare 400 personer.

– Det slog väl ut den där första gången för 32 år sedan och har sedan fortsatt som en uppskattad tradition. Till Sommarsaluten är alla välkomna, vi är utomhus och det är fri entré, säger Bo Müller, projektansvarig.

Konceptet är i princip detsamma nu som då men kostnaderna har ökat och evenemanget behöver sponsorer. Efter ett tips vände sig Guldsmedshyttans Musikkår till Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse.

– Bidraget betyder jättemycket. Att ha Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse som medfinansiär känns fantastiskt bra, det är många som har stor glädje av dem, säger Bo Müller.

Tyst fyrverkeri fick positiv respons
Genom åren har en rad artister medverkat på Sommarsaluten, bland andra Idolvinnaren och dragplåstret Martin Almgren från Lindesberg. Även allsång står på programmet.

– Och självklart kör Musikkåren några låtar, allt från disco till musical och lite sydamerikanskt, berättar Bo Müller som själv spelar klarinett.

Till traditionen hör att kvällen avslutas med den populära fyrverkerikonserten.

– Det är precis som det låter, pyroteknikerna komponerar fyrverkeriet efter Musikkårens noter. Fyrverkerikonserten hålls nere vid vattnet när det börjar bli mörkt. Det är väldigt vackert och drar alltid mycket folk, säger Bo Müller.

Senast det begav sig bjöd Sommarsaluten på en pyroteknisk ljusshow, ett så kallat ”tyst” fyrverkeri för att inte djur, människor och miljö ska ta skada. Det innebär att det smäller mindre och bara nere vid marken.

– Publiken var jättenöjd, vi fick höra att det var den bästa fyrverkerikonserten någonsin, säger Bo Müller.

Läs fler nyheter här