Det här orange kuvertet – vad ska det vara bra för?

– Det orange kuvertet kommer till dig, fysiskt eller digitalt, för att du ska få en sammanställning av den allmänna pensionen som du har tjänat in. Du får också en prognos över hur pensionen kommer se ut när du väl blir pensionär. Med andra ord, se det här kuvertet som en påminnelse att se över din situation, menar Henrik.

Är det som står i det orange kuvertet allt jag får?

– Nej, det är bara den allmänna pensionen, en av pensionens tre delar som syns i kuvertet. Den totala pensionen, alltså även din tjänstepension och eget pensionssparande, kan du se på minpension.se. Jag och mina kollegor begränsar oss inte till en del utan kan hjälpa dig med alla tre delarna i pensionen, säger Sabina.

Måste jag engagera mig i pensionen?

– Vi förstår att pensionen kan upplevas svår att förstå och att det är något som man helst skjuter framför sig, men det är egentligen inte så krångligt om du bara ägnar lite tid att sätta dig in i det. Vårt jobb är att ta dig igenom detta, så låt oss hjälpa dig - och vill du läsa lite på egen hand så har vi bra information på vår hemsida, tipsar Sabina.

Det viktigaste att komma ihåg är ju ändå att det är du själv som ansvarar för att säkra din framtida lön, alltså pension. Ju tidigare du börjar tänka och planera, desto bättre.

 

Jag som är ung och precis börjat jobba – hur ska jag tänka?

– Tänk så här. Just nu kan det faktiskt vara så att du har som minst utgifter, särskilt om du inte hunnit köpa en bostad eller skaffat familj. Därför kanske din ekonomi kan ge utrymme och möjlighet att spara lite mer, säger Sabina.

Bästa tipset är att hellre sätta undan en liten summa än att vänta in till man har mer pengar att sätta av – då får redan sparade pengar chans att jobba i det dolda. Men framför allt - börjar spara direkt när du skaffar jobb! Tjänstepensionen blir också väldigt viktig i sammanhanget. Varje år som du jobbar har betydelse för kommande pension.

– För dig som är lite yngre kommer den allmänna pensionen tyvärr inte vara tillräcklig att leva på. Det här betyder att du behöver ta ett större ansvar själv med privat pensionssparande. Du kan också ta lite högre risk i ditt sparande för att få möjlighet till högre avkastning, säger Sabina.

Jag har inte så långt kvar till pension – är det någon idé att börja nu?

– Det är aldrig för sent. Du som närmar dig pensionen behöver sätta av lite mer utifrån hur du vill kunna leva. Ett ytterligare alternativ, för dig som tjänar över 50 000 kronor, är att se hur möjligheterna till löneväxling ser ut på arbetsplatsen. Det innebär kort och gott att du avstår lite av din lön idag för att få högre pension sen. Om du redan sparar så kan du alltid se över fördelningen mellan aktier och räntor i dina placeringar, eller boka tid med oss så gör vi det tillsammans, säger Henrik.

För mig som är lite mitt emellan då?

– Egentligen kan du ta till dig av alla tips. Det man kan tänka till kring är om man har bildat familj och den ena är föräldraledig eller jobbar deltid och tar större ansvar hemma. Då kan man också ta ett mer gemensamt ansvar för varandras pension, exempelvis genom att den som arbetar heltid kan stå för insättningarna för den andres privata pensionssparande medan denne är hemma, avslutar Henrik.

Ta kontakt med oss för att få hjälp med din pension. Det om något är ett bra sätt att få kontroll!

 

3 sätt att få koll på din pension – Sabina och Henrik tipsar

Vad drömmer du om? Ta del av våra tips för en rikare pension och börja planera för din framtid redan idag.

Få överblick
Logga in på minpension.se för att få överblick över hela din pension. Där kan du också göra en pensionsprognos. 

Starta ett långsiktigt sparande
Det är viktigare med ett långsiktigt sparande än hur stor summa du sätter av, åtminstone i början. Du kan höja summan i takt med vad privatekonomin tillåter. Bäst är ett månadssparande med automatisk överföring till en kapitalförsäkring eller ett ISK-konto.

Våga ta risk
Ung? Då kan du ta högre risk.
Nära pension? Sänk risken. Men sänk inte placeringsrisken för tidigt, då riskerar du att pensionen blir lägre än nödvändigt. Avkastning behövs för pensionen även under utbetalningstiden.

 

Vill du ha några bonustips?

Påverka din allmänna pension
På din premiepension (PPM) på Pensionsmyndighetens webbplats kan du se över eller byta fonder. PPM är en del av den allmänna pensionen.

Tjänstepension
Utan tjänstepension går du miste om mycket pengar. Glöm inte bort tjänstepensionen när du löneförhandlar eller byter jobb. Det kan också vara en bra idé att flytta tjänstepension för att få en bättre överblick.