Deras primära verksamhet är jägarexamen och utöver de 200 medlemmarna som använder skjutbanan för träning kommer även externa aktörer som hyr in sig.
- Det kan handla om jaktlag som kommer hit eller sådana som ordnar jägarexamen. De hyr banan av oss och kommer hit med sina elever som får avlägga skjutprov. För att kunna bedriva skytte måste man ha utbildade instruktörer på plats. Vi har utbildade skjutinstruktörer och vid jägarexamensprov är det dessa som bedömer säker vapenhantering, träffsäkerhet och så vidare, berättar Jan Erik Karlsson, kassör i Bergslagens Jägargille.
Jan Erik är tydlig med att jägarexamen och skytte är väldig komplext, att det handlar mycket om lagar och att man för jägarexamen måste ha med sig både teori och praktik. Bland annat måste du känna till alla arter som finns i Sverige och dessutom träffa tillräckligt rätt på en artificiell älg som far fram och tillbaka på en räls.
- Det var bland annat det faktum att vår älg var utsliten som fick oss att söka bidrag från Sparbanksstiftelsen, men även vallarna i anslutning till skjutbanan behövde fixas. De pengar vi fick var ett välkommet bidrag för att vi skulle kunna genomföra investeringen.
Bergslagens Jägargille vill gärna växa som förening och en bra, uppdaterad skjutbana gör det mer attraktivt för folk att komma dit och träna. Målet är att möjliggöra för både unga och gamla skytteintresserade att förverkliga drömmen om en jägarexamen.