Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

Erbjudande till dig som är under 25 år

Att investera i aktiemarknaden kan vara ett bra sätt att få sina pengar att växa över tid, något som gör aktier till en populär sparform. Även som ung är det viktigt att komma igång med sitt sparande och därför erbjuder vi extra lågt courtage på handel med svenska aktier i internetbank och app för alla som ännu inte fyllt 25 år.

Villkor för erbjudandet:

 • Courtage 1 krona/order för dig som ännu inte fyllt 25 år
 • Endast vid handel av svenska aktier i internet- och mobilbank (gäller ej certifikat och hävstångsprodukter)
 • Affärer upp till ett värde av 100 000 kr
 • Maximalt depåvärde 100 000 kr
 • Maximalt 500 affärer per år

Över dessa nivåer gäller ordinarie priser.
Du som är över 18 år kan själv handla värdepapper via internetbank och app medan du som är under 18 år måste få hjälp av dina föräldrar (eller andra förmyndare) genom dispositionsrätt i ISK.

Så här kommer du igång med ditt aktiesparande

Först behöver du öppna en värdepapperstjänst – till exempel en Värdepapperstjänst Bas inom ISK. Mer information om bankens värdepapperstjänster kan du får via länkarna under "Läs mer om aktiehandel".

Om du vill ha inspiration till din aktiehandel eller behöver hjälp på vägen kan du på ett enkelt och roligt sätt skaffa dig kunskap genom att öva dig på att göra investeringar på den sociala aktiehandelsplattformen SprinkleBit. Du kan också läsa dig till hur aktiehandel fungerar i bankens aktieskola.

Aktiellt är vår och Swedbanks webbtidning och här hittar du dagligen bolagsanalyser, artiklar, bloggar m.m. som kan hjälpa dig att hålla dig uppdaterad och ge inspiration till dina placeringar. Utöver att Aktiellt finns i värdepapperstjänsten i internet- och mobilbanken hittar du den även på www.swedbank-aktiellt.se.

Sprinklebit är en app som du laddar ner via Google Play eller App Store.
Genom att ansluta dig till Sprinkelbit kan du läsa om hur andra resonerar runt sina investeringar eller varför inte skapa en egen chattgrupp med dina vänner så att ni enkelt kan dela erfarenhet och kunskaper.

Några enkla tips på vägen

 • Sätt mål och var långsiktig - ofta säger man att när man investerar på börsen ska man vara långsiktig och ofta talas det om 5 år som en gyllene regel. Anledningen är att börsen går både upp och ned och det är svårt att veta i förhand om hur svängningarna ser ut.

 • Köp regelbundet - genom att köpa aktier regelbundet minskar du din risk genom att inte köpa när börsen står på topp.

 • Välja bolag - genom att göra de första investeringarna i lite större bolag som du ofta kan läsa om i pressen och som många aktieanalytiker följer har du större möjlighet att följa vad som händer. Köp inte bara aktier i ett bolag utan försök att sprida din investering till 10-15 bolag inom flera branscher så minskar du risken i ditt sparande.

 • Håll dig uppdaterad - för att lyckas på aktiemarkanden gäller det att hålla sig uppdaterad om vad som händer. Skaffa gärna information från flera håll men tänk på att granska det som skrivs kritiskt. Viktigt att du själv funderar på vad som är rimligt eller inte.

 • Sätt ramar för ditt köp - timing för aktieköp är svårt. Ett enkelt sätt är att sätta en ram redan när du gör ditt köp. Till exempel om aktien går upp 10 procent så säljer jag och om den backar med 6 procent så säljer jag. Det kallas på ett fint ord för ”Money Management” och minskar risken att ditt kapital blir mindre. Sätter du dessa ramar minskar risken gifta dig med en aktie om den inte utvecklas som du tror.

 • Inte alla ägg i samma korg - tänk på att inte ha hela ditt sparande i aktier. Genom att exempelvis ha ränteplaceringar och andra typer av sparande så minskar du risken i hela din sparande. Investera också i bolag i fler regioner så minskar du din riks ytterligare.

Läs mer om aktiehandel

Bankens värdepapperstjänster

ISK

Aktiellt

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och man kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska aktier kan utfallet även påverkas av eventuell kursutveckling.

Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

Kundcenter

0581 - 880 00
Måndag - onsdag 09.00-16.45
Torsdag 09.00-17.45
Fredag 09.00-15.30

Spärra kort

Öppet dygnet runt
Från Sverige: 08-411 10 11
Från utlandet: +46 8 411 10 11

Telefonbanken

Öppet dygnet runt*
Från Sverige: 0771-22 11 22
Från utlandet: +46 771 22 11 22
*Andra öppettider kan
förekomma under storhelger

Digital support

Öppet dygnet runt*
Från Sverige:
0771-97 75 12
Från utlandet:
+46 771 97 75 12
*Andra öppettider kan
förekomma under storhelger