Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

Fonder

En fond är en samling värdepapper och/eller aktier som du äger tillsammans med alla andra som sparar i fonden. Den som sparar i en fond kallas fondandelsägare. Det finns flera typer av fonder, aktiefonder placerar bara i aktier, blandfonder blandar aktier med räntebärande papper.

Om du sparar i en fond kan du både sätta in engångsbelopp eller spara regelbundet varje månad. Dina pengar är lättillgängliga om du vill sälja fondandelar. Fondens förvaltare bevakar placeringarna och sköter köp och försäljning av värdepapper i fonderna. För det betalar du en årlig förvaltningsavgift som dras direkt från fondens förmögenhet. När du vill köpa, byta eller sälja fondandelar kostar det vanligtvis ingenting.

Passar

Fondsparande passar dig som vill ha möjlighet till högre avkastning än vad kontosparande eller obligationer kan ge, och som därför är villig att ta lite mer risk.

Olika risk för olika fonder

De pengar som placeras i fonder, oavsett om det sker direkt eller via exempelvis en fondförsäkring, kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Lägst risk har räntefonder och högst risk har aktiefonderna. Risken i en blandfond beror på fördelningen mellan aktier och räntebärande papper i fonden. Hedgefonder har en utveckling som till en lägre grad beror på hur finansmarknaderna i övrigt rör sig. Hedgefonder finns i många olika skepnader och med olika risknivåer.

Samla dina fonder

Har du ett fondsparande sedan tidigare hos en annan bank eller förvaltare? Du kan enkelt samla dina fonder hos oss och få överblick över hela ditt sparande. Eftersom du bara flyttar fondinnehavet och inte säljer innebär det inga skattekonsekvenser för dig utan du får en enkel överblick över hela ditt fondsparande.

Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

Kundcenter

0581 - 880 00
Måndag - onsdag 09.00-16.45
Torsdag 09.00-17.45
Fredag 09.00-15.30

Spärra kort

Öppet dygnet runt
Från Sverige: 08-411 10 11
Från utlandet: +46 8 411 10 11

Telefonbanken

Öppet dygnet runt*
Från Sverige: 0771-22 11 22
Från utlandet: +46 771 22 11 22
*Andra öppettider kan
förekomma under storhelger

Digital support

Öppet dygnet runt*
Från Sverige:
0771-97 75 12
Från utlandet:
+46 771 97 75 12
*Andra öppettider kan
förekomma under storhelger