Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

Löneväxling som ett alternativt pensionssparande

Det finns flera sätt att trygga sin pension men det är inte alltid lätt att veta vilket form som passar bäst. Ett alternativ är löneväxling via sin arbetsgivare, något som blir mer intressant och aktuellt när regeringen nu reducerar möjligheten till skatteavdrag via individuellt pensionssparande.

Att spara inför sin pension är viktigt. När vi går i pension är det otvetydigt att inkomsten sänks. Sannolikt är att inkomsten från det allmänna blir cirka 65 procent jämfört med inkomsten när vi arbetade.

Pensionen består av tre delar: en allmän del (från staten), eventuell tjänstepension (från arbetsgivaren) och från ett eventuellt eget pensionssparande. Det finns olika sätt att spara extra inför sin pension; genom traditionella pensionsförsäkringar, fonder, investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring, eller genom löneväxling.

- Hur man sparar är inte det viktigaste, men att vara medveten och göra medvetna val är viktigt, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och Sparbankerna.

Individuellt pensionssparande (IPS) och pensionsförsäkringar

IPS kan göras i fonder, räntor, aktier, bankkonto, mm och är i dagsläget avdragsgillt. Det är också traditionella pensionsförsäkringar i fonder. Avdragsrätten för IPS och pensionsförsäkringar kommer att reduceras framöver och enligt nya regeringens förslag begränsas till 1 800 kronor per år. Därför är de inte längre lika attraktiva sparformer som tidigare.

Fria fonder, ISK och kapitalförsäkring

Man kan pensionsspara på flera sätt. Sparandet är då inte avdragsgillt, men man betalar heller inte inkomstskatt på framtida utbetalningar i de flesta fall (dock kapitalskatt vid uttag av fria fonder) eftersom insatta pengar redan är skattade. Man bestämmer själv när och hur utbetalningarna ska ske; de är inte låsta till 55 års ålder som ett vanligt pensionssparande.

Löneväxling

Löneväxling innebär att arbetsgivaren och den anställde kommer överens om att den anställde avstår en del av sin lön för en extra pensionsförmån. Arbetsgivaren betalar in det avtalade pensionsbeloppet till en tjänstepensionsförsäkring. En förutsättning är att arbetsgivaren har rätt till avdragsrätt.

När man vid löneväxling avstår del av sin lön minskar inkomsten med motsvarande summa. Det i sin tur kan påverka ersättningsnivåer från olika socialförsäkringar. Löneväxling är fördelaktigt för dem som tjänar drygt 38 000 kronor per månad (cirka 8,07 inkomstbasbelopp). Tjänar man mindre och avstår en del av sin lön till löneväxling påverkas ersättningar från det allmänna systemet; pensions/sjukpenninggrundande inkomst blir lägre och då även avsättningen till den allmänna pensionen eller ersättningen vid till exempel sjukdom eller föräldraledighet.

- Anledningen till att ersättningen inte påverkas om man tjänar över 38 000 kronor per månad är att man då har nått inkomsttaket i de olika ersättningssystemen. Om kunden omfattas av kollektivavtal är det också viktigt att det är bruttolönen före löneväxling som arbetsgivaren rapporterar till pensionsinstitutet för att ersättningsnivåerna inte ska bli lägre.

Löneväxling är attraktivt både för arbetstagare och för arbetsgivare.

- Arbetstagaren får obeskattade pengar avsatta, de beskattas sedan vid uttag som är när man gått i pension och då ofta till lägre skattesats än när man arbetar. Arbetsgivaren kan erbjuda sina anställda en värdefull förmån och på så sätt uppfattas som en mer attraktiv arbetsgivare. Dessutom kan den anställde ofta välja fritt vilket belopp man vill avsätta, samt att arbetstagaren får ett extra tillskott på just nu närmare 6 procent, säger Arturo Arques.


Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

Kundcenter

0581 - 880 00
Måndag - onsdag 09.00-16.45
Torsdag 09.00-17.45
Fredag 09.00-15.30

Spärra kort

Öppet dygnet runt
Från Sverige: 08-411 10 11
Från utlandet: +46 8 411 10 11

Telefonbanken

Öppet dygnet runt*
Från Sverige: 0771-22 11 22
Från utlandet: +46 771 22 11 22
*Andra öppettider kan
förekomma under storhelger

Digital support

Öppet dygnet runt*
Från Sverige:
0771-97 75 12
Från utlandet:
+46 771 97 75 12
*Andra öppettider kan
förekomma under storhelger