Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

Veckokommentar – Fortsatt trög återhämtning i Europa

Förra veckan var det mestadels upp på börserna. Tyngdpunkten låg i slutet av veckan när Europeiska Centralbanken (ECB) tidigare än väntat både sänkte styrräntan och annonserade kvantitativa lättnader. Återhämtningen i USA har stabilisterats samtidigt som konflikten mellan Ryssland och Ukraina fortsätter att påverka den europeiska tillväxten negativt.

Veckan som gick var en riktig centralbanksvecka. Bank of England och Bank of Japan lämnade sina styrräntor och kvantitativa lättnader oförändrade. Beskedet från ECB att både sänka styrräntan och utföra tillgångsköp kom en månad tidigare än väntat och framförallt de europeiska börserna gick upp på beskedet, men marknaden har till stor del redan prisat in både en räntesänkning och kvantitativa lättnader från ECB.

Precis som väntat lämnade Riskbanken styrräntan oförändrad på 0,25 procent. Räntebanan indikerar fortfarande att första höjningen kommer i slutet av 2015. Riksbanken har skruvat ner sina tillväxtprognoser och till följd av det kommer räntan, när den väl börjar höjas, öka i en långsammare takt. Direktionen var, för första gången på väldigt länge, helt enig om både beslutet att lämna räntan oförändrad och om prognosen för räntebanan.

- Mot bakgrund av att ECB precis har lättat ytterligare på sin penningpolitik är vår prognos att Riksbanken kommer att följa efter och sänka styrräntan ytterligare i december, säger Sara Arfwidsson, marknadsstrateg på Swedbank Analys vår samarbetspartner.

Amerikansk återhämtning fortsätter

Statistiken visar att USA:s återhämtning blir mer och mer stabil. Inköpschefsindex för tjänstesektorn, ISM, steg mer än väntat i augusti. Den amerikanska produktiviteten sjönk mindre än väntat under det andra kvartalet och även USA:s handelsunderskott kom in lägre än väntat. Det finns också indikatorer som pekar på att läget på arbetsmarknaden fortsätter att förbättras och att den ekonomiska aktiviteten ökar trots att sysselsättningen ökade mindre än väntat i augusti.

EU-länderna enades sent på fredagskvällen om ett andra paket med ekonomiska sanktioner mot Ryssland mot bakgrund av Rysslands intåg med militär i östra Ukraina. Handelssanktionerna i sig kommer inte skapa så stora konsekvenser för vare sig finansmarknaden eller ekonomin. Men osäkerheten som konflikten och sanktionerna skapar ligger som en våt filt över den europeiska tillväxten. Men sanktionerna biter mer på Ryssland än på Europa eftersom nästan 50 procent av Rysslands ekonomi är exponerad mot Europa medan bara 5 procent av Europas ekonomi är beroende av Ryssland.

Mer information


Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

Kundcenter

0581 - 880 00
Måndag - onsdag 09.00-16.45
Torsdag 09.00-17.45
Fredag 09.00-15.30

Spärra kort

Öppet dygnet runt
Från Sverige: 08-411 10 11
Från utlandet: +46 8 411 10 11

Telefonbanken

Öppet dygnet runt*
Från Sverige: 0771-22 11 22
Från utlandet: +46 771 22 11 22
*Andra öppettider kan
förekomma under storhelger

Digital support

Öppet dygnet runt*
Från Sverige:
0771-97 75 12
Från utlandet:
+46 771 97 75 12
*Andra öppettider kan
förekomma under storhelger