Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

Månadskommentar: Blandad ekonomisk statistik

Den ekonomiska statistik som kom under mars var fortsatt blandad. Den globala ekonomin är fortfarande i en uppåtgående fas även om återhämtningen haft en svacka, framförallt i USA, under årets första månader.

-I USA fortsätter dock Federal Reserve att minska sina stimulanser, vilket är ett tydligt tecken på att återhämtningen i den amerikanska ekonomin fortsätter. Även den europeiska centralbanken har varit tydlig med att de står beredda att stimulera ekonomin om det skulle behövas. I Japan fortsätter centralbanken med sina stimulanser och inflationsmålet kommer allt närmare. Momshöjningen som genomfördes 1 april kan göra att det behövs ytterligare stimulanser, säger Sara Arfwidsson, marknadsstrateg på Swedbank, vår samarbetspartner.

Kinas tillväxt under lupp

En stor del av första kvartalets ekonomiska statistik från Kina har visat sig vara sämre än marknadens förväntningar. Den stora frågan är nu om Kina kommer att leverera en tillväxt enligt den officiella prognosen som ligger på 7,5 procent för 2014. Swedbank har en prognos för Kinas tillväxt på 6,9 procent.

-Under mars har vi även haft geopolitisk oro i och med konflikten mellan Ukraina och Ryssland. Än så länge har konflikten haft en begränsad inverkan på de finansiella marknaderna. Men en upptrappning av konflikten skulle förändra bilden till det sämre, men det är idag inte vårt huvudscenario.

Fortfarande relativt positivt för aktier

-Vi är fortfarande positivt inställda till aktier men inte lika positiva som tidigare på grund av en ökad osäkerhet i och med inbromsningen i kinesisk ekonomi samt att vi anser att marknadens förväntningar på företagens vinsttillväxt sannolikt är för hög. Vi föredrar fortfarande europeiska aktier framför andra aktiemarknader och är fortsatt försiktiga mot investeringar i tillväxtmarknaderna. Dessutom tycker vi att Japan ser sämre ut nu i och med momshöjningen och dess effekter på tillväxten framöver. 

I april har Europafond bytts ut mot Indexfond Europa i placeringsförslaget för aktiva kunder.

- Det beror på en kombination av att vi dragit ned aktievikten generellt samtidigt som vi fortfarande har en övervikt i Europa. Vi tycker det är bättre att ha Europaexponeringen i en indexfond i det här läget, avslutar Sara Arfwidsson.

Mer information


Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

Kundcenter

0581 - 880 00
Måndag - onsdag 09.00-16.45
Torsdag 09.00-17.45
Fredag 09.00-15.30

Spärra kort

Öppet dygnet runt
Från Sverige: 08-411 10 11
Från utlandet: +46 8 411 10 11

Telefonbanken

Öppet dygnet runt*
Från Sverige: 0771-22 11 22
Från utlandet: +46 771 22 11 22
*Andra öppettider kan
förekomma under storhelger

Digital support

Öppet dygnet runt*
Från Sverige:
0771-97 75 12
Från utlandet:
+46 771 97 75 12
*Andra öppettider kan
förekomma under storhelger