Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

2015-03-27

Unga vuxna får hjälp till en sund och hållbar ekonomi

Att vara konsument är inte lätt. Företag lägger mycket pengar på att få oss konsumenter att köpa just deras varor och tjänster. Vi förväntas vara aktiva och göra allt fler val. Men vad är egentligen bäst för oss? 

Exempelbild

Sherif, Fardowso och Rebaz på utbildningen Ekonomismart. Foto: Rolf Karlsson, Bildmakarna

Ja, de frågorna och många fler får deltagarna svar på i utbildningen Ekonomismart som Bergslagens Sparbank och vår ägare Sparbanksstiftelsen Bergslagen,som ett led i vårt samhällsengagemang, är med och finansierar. Under två dagar genomförs utbildningen med fokus på att hjälpa unga att bli medvetna konsumenter med verktyg att göra aktiva val och upprätthålla en hållbar ekonomi.

Vi träffar Sherif, Fardowso och Rebaz som nu är inne på sin andra dag av utbildningen. Alla tre säger att de lärt sig mycket om vilka rättigheter och skyldigheter de har som konsumenter och vikten av att spara.

– Vi har fått göra en budget för att se hur man ska få pengarna att räcka men också lärt oss om konsumentköplagen och hur viktigt det är med en hemförsäkring, säger Rebaz.

– Jag har fått en annan syn på vissa av mina utgifter, säger Sherif. Att köpa en kaffe för 18 kronor varje dag blir över 6 000 kronor på ett år, för att inte tala om cigaretter! Ett paket om dagen blir nästa 19 000 kronor! Det är mycket pengar, säger han och får medhåll av de andra.

– Att spara för att ha pengar för oförutsedda utgifter är också bra, inflikar Rebaz. Ibland har jag fått låna av kompisar men det är ju inte alltid man kan göra det så nu ska jag se till att ha en buffert. Fardowso håller med och säger att det är viktigt att spara.

– Något man också kan spara är kvitton, fortsätter Sherif. Då kan man se vad man gör av med och vad man kanske kan minska på.

Ett bra tips tycker vi!

Många unga saknar idag de kunskaper och erfarenheter som krävs för att kritiskt kunna granska marknadens utbud och försäljningsmetoder, något som ökar risken att hamna i överskuldsättning. I dag är 40 000 unga överskuldsatta i Sverige och deras totala skuld uppgår till 1,2 miljarder kronor. Ekonomismarts koncept utgår från Kronofogdens identifierade motkrafter - kunskap, buffert, nätverk, attityd till pengar, hälsa och arbete.

Utbildningen tar upp frågor om konsumenträtt, vardagsekonomi, sparande, försäkringar, krediter, reklam och marknadsföring, boende samt betalning. 

Läs mer om Ekonomismart >>

Läs mer på Lindenytt >>

Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

Kundcenter

0581 - 880 00
Måndag - onsdag 09.00-16.45
Torsdag 09.00-17.45
Fredag 09.00-15.30

Spärra kort

Öppet dygnet runt
Från Sverige: 08-411 10 11
Från utlandet: +46 8 411 10 11

Telefonbanken

Öppet dygnet runt*
Från Sverige: 0771-22 11 22
Från utlandet: +46 771 22 11 22
*Andra öppettider kan
förekomma under storhelger

Digital support

Öppet dygnet runt*
Från Sverige:
0771-97 75 12
Från utlandet:
+46 771 97 75 12
*Andra öppettider kan
förekomma under storhelger