Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

2017-02-27

Ny analys: Pensionen räcker inte till svenskens pensionsdrömmar

Svenskarna drömmer om att resa mer, spendera mer tid och pengar på sin hobby, samt att umgås mer med familjen när de går i pension. Samtidigt tror över hälften, och mer än så av unga, att pengarna inte kommer att räcka till för att leva det liv de vill som pensionär. Det visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

Exempelbild

- Bland de yngre och de med lägre inkomst uppger nästan nio av tio att pensionen inte kommer att räcka eller att det är tveksamt om pensionen kommer att räcka till för det liv de drömmer om som pensionär. De är däremot mer positiva till att jobba lite längre för en högre pension, säger Arturo Arques, Swedbanks och Sparbankernas privatekonom.

Pensionen räcker inte till drömmarna

Över hälften av svenskarna tror dock inte att deras pension kommer att räcka till för det liv de drömmer om och ytterligare en fjärdedel är tveksamma.

- Många tvivlar på att pengarna kommer att räcka till som pensionär. Därför är det viktigt att spara privat till sin pension. Om du börjar spara tidigt kan även mindre avsättningar varje månad växa till en ansenlig summa till den dagen du går i pension, fortsätter Arturo Arques.

Knappt hälften är beredda att jobba mer för 1000 kronor extra i månaden

Var tredje svensk planerar att gå i pension vid 65 års ålder. Fyra av tio kan tänka sig att jobba något år längre om de fick 1 000 kronor mer i pension varje månad.

- Alla kommer inte att kunna pensionera sig vid 65 års ålder och leva resten av livet på en god pension. Det är viktigt att förstå att ett par år extra i arbetslivet kan innebära en klar förbättring av pensionen.

Över hälften av svenskarna sparar privat till sin pension. Av dem kan över en tredjedel tänka sig att använda pengarna till annat om de skulle behöva det.

- Det är inte helt orimligt att anta att män har ett högre sparande och därmed högre frihet att låna av sitt sparande, avslutar Arturo Arques.

Tips till kunderna:

  • Tänk på att det viktigaste för din pension är att du arbetar - helst heltid.
  • Kontrollera att din arbetsgivare betalar in tjänstepension för dig. Om inte, försök få din arbetsgivare att göra det eller kompensera dig med en högre lön.
  • Att arbeta några extra år efter 65 års ålder kan göra stor skillnad på din pension.
  • Starta ett privat sparande till din framtida pension. Om du börjar spara tidigt kan du sätta av mindre belopp varje månad. Ett litet sparande under en längre tid kan växa till betydande belopp.
  • Se över fondernas avgifter, det gör skillnad på sikt.

Mer information

3 000 personer deltog i undersökningen gjordes i januari 2017.

Hela analysen

Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

Kundcenter

0581 - 880 00
Måndag - onsdag 09.00-16.45
Torsdag 09.00-17.45
Fredag 09.00-15.30

Spärra kort

Öppet dygnet runt
Från Sverige: 08-411 10 11
Från utlandet: +46 8 411 10 11

Telefonbanken

Öppet dygnet runt*
Från Sverige: 0771-22 11 22
Från utlandet: +46 771 22 11 22
*Andra öppettider kan
förekomma under storhelger

Digital support

Öppet dygnet runt*
Från Sverige:
0771-97 75 12
Från utlandet:
+46 771 97 75 12
*Andra öppettider kan
förekomma under storhelger