Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

2015-06-29

Uppdatering Grekland

Idag måndag håller grekiska banker och börsen i Aten stängt. Hur detta kommer att påverka marknaderna och vad som kommer att hända härnäst är svårt att förutse. Vi och vår samarbetspartnerSwedbank följer utvecklingen noggrant och kommer att uppdatera informationen här på hemsidan allt eftersom utvecklingen fortskrider.

Under den gångna helgen har situationen i Grekland trappats upp. När den grekiska premiärministern Alex Tsipras på lördagen meddelande att en grekisk folkomröstning ska hållas för att avgöra om Grekland ska acceptara Eurogruppens förslag på nödlån, var det droppen som fick bägaren att rinna över. Eurozonens övriga finansministrar meddelade att förhandlingarna var över. Folkomröstningen i Grekland är planerad till den 5 juli.

Ökat tryck på Grekland

Tisdagen den 30 juni löper IMFs senaste nödlån till Grekland ut. IMF har meddelat att man efter detta inte kan fortsätta att ge Grekland finansiellt stöd. Igår, söndagen den 29 juni, bestämde Europeiska centralbanken att den inte kan öka nödfinansieringen till grekiska banker, men meddelande samtidigt att man kommer att upprätthålla den nuvarande nivån på stöd.

Pressen på Grekland har därigenom ökat och vi kan vänta oss volatila marknader och ekonomisk och finansiell påverkan under kommande dagar.

Vad händer nu?

Genom att föreslå en folkomröstning spelar regeringen i Aten ett högt spel. Ett ”ja” från det grekiska folket skulle sannolikt öppna upp möjligheten för nya förhandlingar med övriga euro-länder, medan ett ”nej” sannolikt skulle initiera en process som slutade i att Grekland lämnar eurozonen.

Magnus Alvesson, Swedbanks prognoschef, menar att det mest sannolika scenariot fortsätt är att Grekland behåller euron, men de senaste dagarnas händelseutveckling innebär en upptrappning:

- De flesta greker föredrar fortsatt att stanna i eurozonen, samtidigt som även nyckelspelare inom EU betonar vikten av att hålla valutaunionen intakt. Men att återupprätta trovärdiga förhandlingar kommer sannolikt kräva en ny grekisk regering, och det skulle ändå ta veckor att nå konkreta förslag. Vi har helt klart inte hört det sista i detta och kan vänta oss en intensiv sommar.

Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

Kundcenter

0581 - 880 00
Måndag - onsdag 09.00-16.45
Torsdag 09.00-17.45
Fredag 09.00-15.30

Spärra kort

Öppet dygnet runt
Från Sverige: 08-411 10 11
Från utlandet: +46 8 411 10 11

Telefonbanken

Öppet dygnet runt*
Från Sverige: 0771-22 11 22
Från utlandet: +46 771 22 11 22
*Andra öppettider kan
förekomma under storhelger

Digital support

Öppet dygnet runt*
Från Sverige:
0771-97 75 12
Från utlandet:
+46 771 97 75 12
*Andra öppettider kan
förekomma under storhelger